Voor de pistou: Draai de basilicum, de knoflook, de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten fijn in een keukenmachine en voeg hieraan geleidelijk de olie toe totdat er een dikke pasta ontstaat (deze is drie dagen houdbaar in de koelkast). Voor de soep: Snijd de haricots verts in ongeveer 2 cm lange stukjes en kook deze beetgaar. Zet vervolgens de bouillon op het vuur samen met de fijngesneden ui en de in stukjes gesneden wortel en laat koken tot de wortel gaar is. Voeg hierna de overige ingrediënten toe (behalve de pipe rigate, de tomaatblokjes en de witte bonen). Laat alles doorkoken tot de groenten net gaar zijn. Voeg op het laatst de pipe rigate en de witte bonen toe en laat deze even mee koken. Voeg ook nog de tomaatblokjes toe en breng het geheel op smaak met peper en zout. Haal dan de pan van het vuur en voeg er naar smaak pistou bij. Serveer met broodcroûtons en geraspte Parmezaanse kaas.
Provençaalse (maaltijd)groentesoep met pistou is een recept van Jerryke's Cuisine