Controleer de zalm op graten en snijd de stukjes gelijkmatig bij. Verwijder het donkergroene harde deel van de prei en maak de buitenste bladeren los. Laat ze heel en blancheer ze eventueel met een paar tegelijk een paar minuten in ruim kokend water tot ze zacht zijn. leg ze naast elkaar op een schone theedoek om ze uit te laten lekken. Snijd 4 dunne plakjes van de citroen en pers de rest uit. Bedruppel de stukjes vis met citroensap en bestrooi ze met wat zout en peper. Verpak ze in de preibladeren en zet ze desgewenst vast met een houten prikker. Zet ze tegen elkaar in een laag beboterde ovenschaal en zet die tot gebruik afgedekt in de koelkast. Fruit de ui voor de saus glazig in de olie. Blus af met het sinaasappelsap en roer er de gezeefde tomaten door. Voeg de ketjap, de cayennepeper en desgewenst de suiker toe. Laat de saus op hoog vuur inkoken tot de gewenste dikte. Verwarm de oven voor op 180ºC. Giet een laagje van circa 1 cm kokend water bij de vis, dek af met aluminiumfolie en zet circa 20 min in de voorverwarmde oven, tot de vis gaar is. Garneer met plakjes citroen en geef er de saus bij.