Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Pureer de sardines met de pijnboompitten, het broodkruim en de eidooiers in de keukenmachine tot een pasta. Voeg zout en peper naar smaak toe en meng dan de olijfolie en zoveel wijn erdoor dat een niet te dunne spread ontstaat. Doe de sardinespread over in een schaal en strooi de peterselie en kappertjes erover. Serveer met crostini of geroosterde pitapuntjes. Maak een zelfde spread van rode zalm uit blik. Vervang de pijnboompitten door blanke amandelen, gebruik een neutrale olie en voeg 1-2 theelepels geraspte mierikswortel toe. Bestrooi de spread met dille en ringetjes bosui. Serveer beide spreads samen als mezze bij een drankje. Wijn Veilig: een droge, witte Sauvignon Blanc (Bergerac, Vin de Pays d’Oc) Avontuur: schenk er een koele, fruitige Beaujolais bij.
Griekse sardinespread is een recept van Visrecepten