2 kg asperges 20 gr zout Zet de asperges meteen in koud water en ververs het water regelmatig. In een paar uur tijd zuigen de stengels zich vol water waardoor ze weer mals en sappig worden en ze zich gemakkelijker laten schillen. Spoel ze onder de kraan af en schil ze zorgvuldig. Snijd ca. 1 1/2 cm van de onderzijde af. (Deze uiteinden zijn meestal wat uitgedroogd. Bij het afsnijden mag het mes nauwelijks weerstand ondervin- den). Leg de schillen en de afgesneden uiteinden in een pan, leg er een theedoek bovenop en daarop de geschilde asperges. Giet er zoveel koud water bij dat de asperges goed onder staan en voeg het zout toe. Sluit de pan en zet ze op. Breng het water aan de kook, draai het vuur klein en houd het water tegen de kook aan. Haal na 4-8 minuten (afhankelijk van de dikte en de versheid van de asper- ges) de pan van het vuur en laat de asperges in het hete water verder garen. Controleer na 15-20 minuten of de asperges gaar zijn door met een vork in de ondereinden te prikken. De asperges moeten zacht maar niet papperig zijn. Vouw een wit servet en leg het op een dienschaal. Haal met een schuimspaan of 2 vorken de asperges voorzichtig uit het kookvocht en laat ze even uitlekken. Leg ze vervolgens netjes naast elkaar op het witte servet en dien ze op.