750 gm zoete aardappelen 1 sap van 1 citroen 1 eetlepel tarwebloem 1 mespuntje cayenne peper 3 eetlepels zonnebloemolie 1 grote ui grof gehakt 125 gm magere spekblokjes 50 gm verse broodkruimels 1 zout naar smaak 1. Schil de bataten en snijd ze in blokjes van ca. 4 cm. Kook ze in een pan kokend water met citroensap en wat zout op een laag pitje in ca. 8 tot 10 minuten gaar.
2. Roer de cayennepeper en een snufje zout door de bloem. Giet de bataat af en bestuif ze met de gekruide bloem. Rondom bedekken.
3. Maak in een grote kokenpan 1 eetlepel olie heet en fruit de ui ca. 2 minuten. Doe het spek erbij en bak het 6 tot 8 minuten tot alles goudgeel is. Leg ze met een bakspatel op een bord.
4. Roerbak het broodkruim in ca. 1 tot 2 minuten goudgeel in het spekvet. Leg het bij het spek.
5. Maak de overgebleven olie in de pan heet en bak de bataat in 5 tot 6 minuten rondom bruin. Nu en dan keren. Bak spek en broodkruim 1 minuut mee. Meteen opdienen.
In de pan gebakken bataat met spekjes is een recept van De Virtuele Keuken