150 gm basilicumblaadjes 4 tenen kloflook 50 gm geraspte pecorino (italiaanse hard; e schapenkaas) 50 gm geraspte parmezaanse kaas (italiaa; nse harde koeienkaas) 50 gm pijnboompitjes 200 deciliter olijfolie Hak de knoflookteentjes fijn en wrijf ze met een paar druppeltjes olijfolie met de basilicumblaadjes in de vijzel fijn (voor een ongeoefende vijzelaar/ster misschien lastig, maar je ruikt het verschil....de aroma komt je tegemoet). Draai dan alles in de foodprocessor tot de pasta glad is, maar het moet ook weer niet te fijn zijn. Doe het dan in een schoon potje en vul het op met olijfolie. Ik doe pesto graag door de pasta, èn door groene groente zoals sperciebonen. Let wel dat je de lekkerste verse basilicum in het voorjaar en in de zomer koopt, en dan niet bij AH maar bij de groentespeciaalzaken. Even met de vingers over een blaadje en je vingers moeten een flinke aroma afgeven. Je kan de basilicum ook vervangen door 350 gr in olijfolie bewaarde zongedroogde tomaten en dan alles in een keer in de blender. Dan heb je wat anders, maar het is dan ook verschrikkelijk lekker! Ook door de spercieboontjes! Als je er niet steeds met een vieze lepel of vinger inzit, en het onder een laagje olijfolie goed afgesloten in de koelkast bewaart, kan het redelijk lang goed blijven.