1 zout 300 g maïsmeel 75 g boter 2 teentjes knoflook 3 eetlepels olijfolie 800 g tomaten (uit blik of vers) 1 takje verse rozemarijn 2 takjes verse tijm 1 peper 200 g gorgonzola 250 g mozzarella 250 g mascarpone 110 g geraspte parmezaanse kaas 1 verse basilicum 1 een diepe, vierkante ovenschaal va; n 23 bij 23 cm Verwarm de oven voor op 170° C. 1. Breng 1,5 liter water met 1 eetlepel zout aan de kook. Klop met een garde het maïsmeel door het water. Laat de pap 25 tot 30 minuten zachtjes koken en roer het af en toe met een houten lepel door om klontjes te voorkomen.
2. Roer de boter erdoor en giet de pap over in de vierkante ovenschaal. Strijk de bovenkant glad en laat de polenta helemaal afkoelen.
3. Fruit de grof gesneden knoflook, tomaten, rozemarijn en tijm zachtjes in de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Laat alles onder af en toe roeren langzaam inkoken tot een dikke saus.
4. Stort de polentakoek op een bord en snijd hem horizontaal doormidden. Giet de helft van de tomatensaus in de ovenschaal, leg daar een halve polentakoek op en verdeel de plakjes gorgonzola en mozzarella erover.
5. Schep her en der een lepel mascarpone tussen de gorgonzola en de mozzarella. Strooi er de helft van de Parmezaanse kaas en 1 eetlepel fijngesneden basilicum overheen. Leg er de andere helft van de polenta op, bestrijk de bovenkant met de rest van de saus, strooi er tot slot Parmezaanse kaas overheen en zet de schaal ongeveer 30 minuten in de oven. Laat 10 minuten staan en dien dan op. Smakelijk ! Bron: Mailinglist De Heksenketel -
Gegratineerde polenta met 4 soorten kaas is een recept van De Virtuele Keuken