1 kip van circa 1400 g of kipdelen versgemalen peper 1 winterwortel of 150 g worteltjes 6 sjalotjes 2 teentjes knoflook 250 gram champignons 2 eetlepels zonnebloemolie ofarachideolie 200 gram magere gerookte spekblokjes 25 gram boter zout 40 gram bloem 5 deciliter rode wijn (b.v. bourgogne) 1 pot gevogeltefond (ca. 4dl) 2 laurierblaadjes 1 gram gehakte tijm (vers ofdiepvries) 2 gram gehakte peterselie (vers ofdiepvr; ies)Voorbereiding : Wie geen kipdelen gebruikt, verdeelt de hele kip met een scherp mes of met de wildschaar in 8 stukken. Maal er peper over. Schrap de winterwortel en snijd deze in plakjes of halveer de worteltjes. Pel de Sjalotjes en snijd ze in vieren. Pel de teentjes knoflook. Borstel de champignons. Bereiden: Verhit de olie en bak hierin de Sjalotjes, geperste knoflook, spekblokjes en wortel 3 minuten. Schep het mengsel uit de pan en zet het apart. Voeg de boter bij het bakvet en bak de kipdelen in 10 minuten rondom goudbruin. Schep ze uit de pan en bestrooi ze met een beetje zout. Roer de bloem door het braadvet en voeg scheutje voor scheutje de wijn toe. Breng het aan de kook met de fond, laurierblaadjes, tijm, peterselie. Leg de kipdelen erin en stoot afgedekt 45 minuten. Voeg de laatste 15 minuten de champignons en het groentemengsel toe. Verwijder de laurierblaadjes. Serveer er gekookte aardappels en een groene salade bij.Voorbereiding stijd: voorbereiden circa 10 minuten, bereiden circa 60 minuten. Voedingswaarde per persoon: eiwit 82 g, vet 59 g, koolhydraten 19 g, kcal (kj) 935 (3927). Tip In plaats van gevogeltefond kan ook kippenbouillon worden gebruikt. Wijnadvies Klassieke begeleiders van Coq au vin zijn rode Bourgogne of Beaujolais-Villages. Schenk ze aan de koele kant; bij 14-16øC is de fruitigheid van beide wijnen optimaal. Weetje Coq au vin, een gerecht dat bij ons ook wel bekend staat als 'kip in het pannetje' is afkomstig uit de Bourgogne. Een streek die mede dankzij z'n excellente producten gastrono- misch gezien aan de top staat en waar zowel in de duurdere restaurants als eenvoudiger eethuisjes nog altijd tal van klassiekers op het menu staan.