200 g sjalotjes 250 g champignons 4 kipkarbonades 2 eetl. donkerbruine basterdsuiker 3 dl rode wijn 2 eetl. arachideolie of zonnebloemolie 100 g magere gerookte spekblokjes 1/2 dl cognac of vieux 1 kippenbouillontablet 1-2 eetl. maïzena of allesbinder versgemalen peper zout 2 eetl gehakte peterselie (vers of diepvri; es)Voorbereiding : Pel de sjalotjes en halveer ze. Borstel de champignons en snijd ze in plakjes. Prik het vel van de kip hier en daar in met een vork.Voorbereiding : Doe de basterdsuiker, 1,5 dl rode wijn en de sjalotjes in een magnetronschaal en breng de inhoud aan de kook, afgedekt op 800 watt, 3 minuten. Laat dit 5 minuten op 400 watteaspoon doorkoken. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de kip 5 minuten rondom goudbruin. Bak de spekblokjes even mee. Schep de kip en de spekjes door het sjalot-wijnmengsel. Voeg de cognac, champignons, rest van de wijn, bouillontablet en 2 dl water toe. Zet de schaal afgedekt in de magnetron en verwarm op 800 watt, 12 minuten. Schep de kip met een schuimspaan uit het stoofvocht, leg deze op een schaal en houd even warm. Laat het stoofvocht, onafgedekt op 800 watteaspoon 10 minuten inkoken. Roer maïzena glad met 2 eetl. water of gebruik allesbinder en meng dit door het stoofvocht. Verwarm onafgedekt op 800 watt, 2 minuten. Voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer de kip in de saus en verdeel de gehakte peterselie erover. Lekker met een gemengde salade en stokbrood. Wijnadvies: Ontkurk een rode Bourgogne, een Mcon Supérieur of een stevige en frisse Beaujolais, liefst één van de tien crus (14-16ºC). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 40 g vet: 30 g koolhydraten: 16 g kcal (kj): 494 (2075) -