De echte hollandse kaassouffle

0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

3 eetlepels boter 3 eetlepels bloem 250 deciliter hete melk 4 eieren, gesplitst 1 zout, peper 1 nootmuskaat 1 eiwit 100 gm goudse belegen kaas, grof geraspt 1 extra nodig: soufflévorm, 16-18; cm, ingevet Oven voorverwarmen op 200 gr. C. Boter in steelpan smelten, bloem erdoor roeren en al roerende ca. 3 minuten bakken. Van vuur af melk in een keer toevoegen en met garde tot gladde saus roeren. Saus nog 1 minuut laten koken. Van vuur af eidooiers een voor een door saus roeren. Saus met zout, peper en nootmuskaat op smaak brengen. 5 eiwitten met snufje zout stijfkloppen. Van geklopt eiwit 1/4 deel door dooiermengsel roeren. Kaas (1 eetlepel achterhouden) erdoor roeren en dan rest van eiwitten erdoor spatelen. Mengsel in souffleschaal scheppen, bovenkant gladstrijken en 1 eetlepel kaas erover strooien. Oven terugschakelen naar 190 gr. C. Souffle in midden van oven in 25-35 minuten gaar en goudbruin bakken. In oude Nederlandse kookboeken lees je altijd, dat vroeger een goed gelukte kaassouffle een echt culinaire kunststukje was. Met de ovens van nu hoeft niemand z'n hand er meer voor om te draaien. Een luchtige kaassouffle is heel makkelijk te maken en het resultaat is en blijft spectaculair! Belegen Goudse kaas is heerlijk in een souffle, de kaas is dan goed te proeven. Gebruik geen jonge kaas, dan wordt de smaak te flauw. Wat maakt een souffle zo luchtig? De eiwitten. Die worden namelijk heel voorzichtig door het soufflemengsel gespateld. Deze handeling is bij een souffle heel belangrijk: als de eiwitten stevig door de souffle zouden worden geroerd, verliest het eiwit een deel van z'n rijsvermogen. De eiwitten mogen verder geen spoortje vet bevatten, ze kunnen dan niet goed worden stijfgeklopt. Scheid de eieren daarom voorzichtig. En let er op dat alle gebruiksvoorwerpen zoals garde en kom ook goed vetvrij zijn. De twee gouden souffle‚-regels Een souffle kan niet tegen tocht. Als de souffle in de oven staat, mag de ovendeur de eerste 25 minuten (van de bereidingstijd) zeker niet geopend worden. Verder is het belangrijk dat iedereen al aan tafel zit als u de souffle binnen brengt. Het oude gezegde 'de gasten wachten op de souffle, want de souffle wacht niet op de gasten', gaat nog steeds op! Souffl‚-variaties U kunt natuurlijk ook vari?ren met buitenlandse kaassoorten, bijvoorbeeld gruyère, geiten-, schapenkaas of blauwe kaas. Ook heel lekker: voeg kleine blokjes ham of uitgebakken ontbijtspekjes aan het souffl‚-mengsel toe. :Energie : 0 kcal :Letzte Aender. : 16.01.2002 :Fingerprint : 26450884,459711016,Kalorio

De echte hollandse kaassouffle is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Kaassouffle Zonder Fratsen
20-30 min - Voorgerecht
Bekijk recept
DE ECHTE HOLLANDSE KAASSOUFFLE
30-60 min - Voorgerecht
Bekijk recept
Kaassouffle
30-60 min - Hoofdgerecht
Bekijk recept
Kaassouffle
30-60 min - Hoofdgerecht
Bekijk recept

Lente-eclair
25 min Nagerecht
Bekijk recept
Frangipane met vanillesaus
30 min- Nagerecht
Bekijk recept
Kreeft met gemarineerde venkel, sinaasappel en dille
Hoofdgerecht
Bekijk recept
Manoffee
1 uur-
Bekijk recept