125 gm bloem 125 gm zelfrijzend bakmeel 100 gm boter 90 gm bruine basterdsuiker 2 eetlepels water 1 ms zout 1 eierdooier 1 eetlepels speculaaskruiden 1/2 theelepel kaneel 1 ms gemalen anijszaad Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg. Laat deze bal één uur op een koele plaats rusten. Bijvoorbeeld de koelkast. Smeer de bakplaat in met boter. Draai van de helft van je bol deeg allemaal kleine balletjes (ter grootte van een knikker). Leg de kleine balletjes op gelijke afstand op de bakplaat. Je kan van de helft van de bol ongeveer één bakplaat vol pepernoten maken. Druk elk balletje een beetje plat met je duim. Bak de pepernoten gaar en goudbruin en laat ze daarna afkoelen. Je kunt onder het bakken de volgende portie vast maken. Het bakken: Bak de pepernoten met een temperatuur van 150 tot 175 graden (gasstand 2 - 3). Plaats de pepernoten in het midden van de oven. De baktijd is ongeveer 20 minuten.