Gebakken appels met gemberroom

0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

150 g boter 225 g bloem 40 g witte basterdsuiker 1 eidooier ca. 1/2 dl water 50 g hazelnoten 50 g boter 75 g bruine basterdsuiker 1 theel. kaneelpoeder 4 stevige appels, liefst met steel 2 eetl. citroensap 1 ei 2 dl slagroom 2 eetl. gembersnippers op siroop of gesnipp; erde gemberbolletjes
Voorbereiding
: Snijd de boter met twee messen door de bloem tot fijne kruimels. Schep de witte basterdsuiker erdoor. Kluts de eidooier met de helft van het water, voeg dit mengsel bij de bloem, suiker en boter en kneed er een stevig deeg van. Voeg als dit te stijf is de rest van het water toe. Leg de deegbol daarna minimaal 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200ºC. Hak de hazelnoten fijn en rooster ze in een droge hete koekenpan goudbruin. Meng ze met 50 g boter, bruine basterdsuiker en kaneelpoeder. Schil de appels, laat de stelen eraan. Boor de klokhuizen er vanaf de onderkant uit zodat de steel aan de appel blijft en besprenkel de appels met citroensap. Schep de hazelnootvulling in de holtes.
Voorbereiding
: Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap van ca. 30x30 cm. Snijd de deeglap in 4 vierkanten en zet op ieder vierkant een gevulde appel. Bestrijk de deegranden met water. Vouw de deeglapjes vanaf de punten omhoog tot aan de appelsteel. Druk de deegranden met duim en wijsvinger samen zodat de appels goed bekleed zijn. Vorm van restjes deeg blaadjes en plak deze met water bovenop de appels. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei. Zet de appels op een ingevette bakplaat en bak ze in het midden van de oven goudbruin en gaar in 25-30 minuten. Let erop dat het deeg niet te donker wordt. Serveer ze warm met lobbig geklopte slagroom waaraan de gembersnippers zijn toegevoegd. Variatie: • Om tijd te besparen kunnen de appels ook bekleed worden met een lapje diepvriesbladerdeeg. • Het is extra lekker om 2 eetlepels cognac of calvados aan de vulling toe te voegen. Wijnadvies: Hierbij smaakt de intense weelderigheid van een zoete muskaatwijn uit het zuiden van Frankrijk. Muscat de Baumes de Venise, de Rivesaltes, of de Frontignan. Schenk ze in kleine glaasjes (9-11ºC). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 12 g vet: 71 g koolhydraten: 91 g kcal (kj): 1051 (4415) -

Gebakken appels met gemberroom is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Cappucino van rode vruchten met gemberroom
15 min- Nagerecht
Bekijk recept
Wafels met kardemom-gemberroom
5 min Nagerecht
Bekijk recept
Gevulde ananas met zoete gemberroom
20 min Nagerecht
Bekijk recept
Banaansoesjes met gemberroom
10 min Nagerecht
Bekijk recept

Gebakken appel en appelchips met ijs
30 min Nagerecht
Bekijk recept
Gebakken rijst met ananas
40 min Bijgerecht
Bekijk recept
Gebakken taco's met sardines
20 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Gebakken schol met druivendressing
10 min Hoofdgerecht
Bekijk recept