Baklava

0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

250 gm ongezouten boter, 5 eetlepels olie, 600 gm diepvries bladerdeeg, 375 gm fijngehakte walnoten, 250 gm suiker, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel citroensap, 1 zakje fijngehakte pistachenoten. De ongezouten boter smelten en door de olie roeren, hiermee het bakblik bestrijken. De verschillende laagjes bladerdeeg te grootte van het bakblik uitrollen. Als je een wat kleinere bakblik gebruikt, kun je het deeg dubbelslaan. Een leegje deeg op de bodem van het bakblik of bakvorm leggen en goed aandrukken, met het met olie-boter-mengsel bestrijken (niet veel gebruiken, dit 'verpest' de smaak van het gebak), dan tweede laagje bladerdeeg erop leggen. Deze opnieuw invetten (weer heel dun) en er dan ca. 3 el. gehakte walnoten erover verdelen. De volgende tweelaagjes weer invetten en op iedere tweede laag ca. 3 el. fijngehakte walnoten leggen. Op die manier ga je door totdat ergeen deeg meer over is. De bovenste laag diogonaal met een scherp mes inkerven met een afstand tussen de lijnen van ca. 4 # 5 cm. In tegeovergestelde richting ook schuin inkerven, zodat er een wiebertjespatroon ontstaat. In het midden van de oven op 175 graden ongeveer 30 minuten bakken, daarna de oven op 150 graden zetten en het gebak verder bakken totdat deze goedbruin is. Voor de siroop: De suiker ongeveer 5 minuten met water koken, honing en citroensap erdoor roeren en vervolgens heet over het notengebak gieten. Het gebak met gehakte pistachenoten bestrooien. Dit recept gebruik ik voor Baklava. Maar ik pas het wel aan. Zo gebruik ik meer honing en minder suiker. Ook gebruik ik meer noten en mix ik de walnoten met pistachenoten. Ik leg een laagje noten tussen ieder laagje bladerdeeg en niet 2 laagjes bladerdeeg en dan pas een laagje noten. Over ieder laagje noten strooi ik wat honing met citroensap en over de bovenste laag bladerdeeg strooi ik maar weinig siroop. Gewoon zoveel dat alles is bedekt. Maar de pistachenoten laat ik weg op de bovenste laag, ook snij ik geen Wiebertjespatroon.

Baklava is een recept van De Virtuele Keuken

Dit vind je misschien ook lekker

Baklava met walnoot
Bekijk recept
Baklava met noten
25 min Nagerecht
Bekijk recept
Baklava met pistache
30 min Nagerecht
Bekijk recept
Baklava
1u5 min Nagerecht
Bekijk recept

Baklava met walnoot
Bekijk recept
Baklava met noten
25 min Nagerecht
Bekijk recept
Baklava met pistache
30 min Nagerecht
Bekijk recept
Baklava
1u5 min Nagerecht
Bekijk recept