15 gm gedroogde rode chilipepers, zonder; steel 4 teentjes knoflook 2 eetlepel(s) citroensap 1 theelepel(s) gemalen koriander 1 olie 1 zout Dit is een zeer scherpe saus die veel wordt gebruikt in Noord-Afrika om kracht en kleur te geven aan een groot aantal gerechten, zoals couscous. Harissa is iets voor de moedigen onder ons, want alleen al het bereiden ervan zorgt voor een flinke tranenstroom. Proef de saus niet part - u zou een hele tijd met een mond vol koud water gaan zitten om bij te komen. Het is ook niet de bedoeling hem zo te gebruiken: men vermengt de saus meestal met citroensap en wat verse koriander, roert het mengsel vervolgens door het vocht van een couscous en voegt het dan voor het opdienen toe aan de stoofschotel. Zet de chilipepers op met wat water, breng alles aan de kook, neem de pan van de warmtebron en laat de chili’s één uur staan. Laat de chilipepers goed uitlekken en bewaar het weekvocht. Doe de chilipepers in een keukenmachine, voeg de knoflook, het citroensap, de koriander, een scheut olie en wat zout toe en meng alles tot er een gladde puree ontstaat. Verdun de puree eventueel met een beetje van het achtergehouden weekvocht. Bewaar de harissa in een goedsluitende glazen pot. bron : Verandering van Spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells :Energie : 0 kcal :Letzte Aender. : 3