750 g rode kool 1 (rode) ui 50 g boter 2 eetl. zonnebloemolie of olijfolie 2 eetl. rodewijnazijn versgemalen peper zout mespunt kaneelpoeder 4 saucijsjes 1 zakje aardappelpuree voor 4 personenVoorbereiding : Verwijder de stronk van de kool en snijd of schaaf de bladeren in smalle reepjes. Pel de ui en snipper deze.Voorbereiding : Smelt de helft van de boter, voeg de olie toe en roerbak de kool en de ui 10 minuten. Voeg wijnazijn, peper, zout en kaneelpoeder toe en stoof de kool zachtjes 5 minuten. Schep af en toe om. Prik de saucijsjes hier en daar in met een vork en bak ze in de rest van de boter rondom bruin. Bestrooi ze met peper en zout, voeg een scheutje water bij het bakvet en laat ze 10 minuten op een lage stand garen. Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep het koolmengsel door de aardappelpuree en serveer de saucijsjes bij de stamppot. Variatie: • De verse rode kool kan worden vervangen door 1 pot rode kool of rode bieten. • In plaats van instant aardappelpuree kan ook verse puree worden gemaakt van 1 kg geschilde kruimig kokende aardappels met 1,5 dl warme melk, peper, zout, nootmuskaat en een klontje boter. Wijnadvies: Schenk bij dit gerecht een Pinot Blanc uit de Elzas, of een Pinot Grigio uit Italië. Of vul het glas met een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc/Steen (9-11°C). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 38 g vet: 53 g koolhydraten: 35 g kcal (kj): 769 (3230) -