1 kg geschilde kruimig kokende aardappel; en zout 1 citroen 1 eetl. groene pesto 3 eetl. olijfolie versgemalen peper 4 ribkarbonades 150 g rucola of in reepjes gesneden ijsbe; rgsla 1 bekertje (125 ml) zure room 4 gedroogde tomaten op olieVoorbereiding : Kook de aardappels in water met zout in 20 minuten gaar. Boen de citroen schoon. Rasp de schil en pers de vrucht. Meng de helft van de citroenrasp met het citroensap, de pesto, 2 eetlepels olijfolie, versgemalen peper en zout. Bestrijk de ribkarbonades met deze marinade. Snijd de rucolablaadjes iets kleiner.Voorbereiding : Leg de ribkarbonades 12 minuten op een rooster onder een hete grill. Keer ze regelmatig om. Gebruik eventueel een grillpan. Giet de gare aardappelen af. Voeg 1 eetlepel olijfolie, de rest van de citroenrasp, de zure room, peper en zout toe en maak er puree van. Schep de rucolablaadjes door de hete puree. Verwarm de stamppot hierna niet meer. Serveer het gerecht met de in reepjes gesneden tomaatjes erop met de karbonades. Variatie: • In plaats van rucola of in reepjes gesneden ijsbergsla is veldsla ook heel lekker. • Schep eens miniblokjes belegen kaas door de stamppot. Wijnadvies: Goed te combineren met rode wijnen als Corbières, Faugières, Minervois of Chileense Merlot (16-18°C). Een droge rosé is ook een mogelijkheid (9-11°C). Voedingswaarde per persoon: eiwit: 49 g vet: 32 g koolhydraten: 52 g kcal (kj): 692 (2907) -
Mediterrane stamppot met gegrilde karbonades is een recept van De Virtuele Keuken