1 ui 1 snufje zout en peper 1 snufje nootmuskaat 250 gm rundergehakt 2 of 3 tomaten 150 a 200 gr prei 700 gm bruine bonen in blik of pot 1/2 liter water 2 takjes bladpeterselie 2 kruidenbouillontabletten 20 gm boter ----BENODIGDHEDEN---- 1 snijplank 1 mesje 1 kom 1 vergiet 1 braadpan 1 houten lepel ----QUELLE---- 1 - jantenkate erfasst von *rk* 01.0;
4.02 Dit is een stevige soep die je ook als hoofdgerecht kunt eten. 1. Pel de ui en snij hem doormidden. Snij de helften eerst in plakjes en dan in stukjes.
2. Doe het gehakt in de kom en doe er wat zout, peper en nootmuskaat bij. Kneed het met je (schone) handen goed door en draai van het gehakt kleine balletjes.
3. Was de tomaten en snij ze in stukjes. Snij de prei in dunne ringen en was ze in het vergiet.
4. Doe de boter in de pan. Zet de pan op een middelhoog vuur. Als de boter lichtbruin is geworden doe je d gehaktballetjes in de pan. Bak de balletjes tot ze aan alle kanten lichtbruin zijn.
5. Doe de stukjes ui erbij. Bak ze tot ze glazig zijn terwijl je met de houten lepel roert. Doe de tomaten en de prei ook in de pan en bak deze nog 5 minuten mee. Nu kunnen het water en de bonen met het vocht erbij. Laat alles 10 minuten doorpruttelen op een zacht vuur met het deksel schuin op de pan.
6. Was de peterselie, pluk de blaadjes en doe ze bij de soep. Tot slot verkruimel je de bouillontabletten boven de soep. Laat het nog 5 minuutjes zachtjes koken. TIP: ipv bonen uit een pot of blik kun je ook 350 gr gedroogde bruine bonen gebruiken. Doe ze in een grote pan met 1,5 L koud water. De bonen moeten 24 uur weken. Daarna breng je de bonen op een laag vuur aan de kook en laat ze 45 a 60 minuten zachtjes koken. Gebruik de bonen samen met het kookwater om de soep te maken. voorgerecht uit het Annie M.G.Schmidt Kookboek. :Energie : 0 kcal :Quelle : jantenkate :Erfasser : *RK* 01.0
4.02 von :Letzte Aender. :
2
0.0
4.2002 :Fingerprint : 26450889,459713161,Kalorio
Vader stampers bruine-bonensoep met balletjes is een recept van De Virtuele Keuken