Splits de eieren boven 2 kommen. De eiwitten worden niet gebruikt! Klop de eierdooiers los met de helft van de basterdsuiker en 5 eetlepels melk. Snijd het vanillestokje in de lengte door de helft en breng het met de rest van de melk en de suiker afgedekt aan de kook. Laat dit ca. 15 minuten zachtjes doorkoken. Schraap het merg uit het vanillestokje boven de melk. Laat de gelatine ca. 3 minuten in koud water weken. Roer ca. 1 dl van de hete melk door het eidooiermengsel en schenk dit weer terug in de pan. Laat dit vla-mengsel op een laag vuur binden. Pas op dat het niet meer gaat koken! Knijp de gelatine voorzichtig uit en roer het, van het vuur af, door het vla-mengsel. Zet de pan in een bak met koud water en roer het regelmatig door en laat het vla-mengsel afkoelen totdat de vla halfstijf is. Verwarm wat melk en week daar de bitterkoekjes een paar minuten in. Breek vervolgens de bitterkoekjes in stukjes. Maak de aardbeien schoon, halveer ze en schep de aardbeien door de vla. Klop de slagroom stijf en spatel het met de bitterkoekjes door de vla. Spoel de tulband/puddingvorm om met koud water en schep de vla erin. Laat de bavarois afgedekt in de koelkast in ca. 4 uur opstijven. Houd voor het opdienen de vorm enkele seconden in heet water en keer de puddingvorm om. Garneer zonodig met extra aardbeien en extra bitterkoekjes.
Bavarois met bitterkoekjes is een recept van De Chef