1 Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout. Snijd met 2 messen de boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat. Kneed met koele handen het deeg snel tot een samenhangend deeg en vorm tot een bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
2 Vet de bakvorm in. Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de amandelspijs in een kom. Breek 1 ei boven de kom en kneed door de spijs.
3 Bestuif het werkblad met bakmeel en rol met de deegroller ⅔ van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm. Bekleed de bodem van de vorm met het deeg. Schep de spijs op het deeg, laat rondom een rand van 1 cm vrij.
4 Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm en leg over de spijs. Druk de randen goed aan. Vorm met de garneeramandelen een mijter. Splits het andere ei, roer de eidooier los en bestrijk de speculaaskoek ermee. Bak ca. 35 min. in het midden van de oven.
Gevulde speculaas met amandelmijter is een recept van Albert Heijn