1 Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen. Zeef ondertussen de bloem boven een mengkom. Dit voorkomt klontjes.
2 Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het ei en 1 mespunt zout toe. Roer glad met een garde.
3 Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld. Het rijzen maakt de oliebollen licht en luchtig.
4 Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.
Klassieke oliebollen is een recept van Albert Heijn