1 Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het spek uit. Laat uitlekken op keukenpapier.
2 Halveer ondertussen het vanillestokje in de lengte en schraap met het puntje van een mes het vanillemerg eruit. Rasp de oranje schil van de schoongeboende sinaasappel en pers de vrucht uit. Doe het vanillemerg en -stokje, het sinaasappelrasp en -sap, de suiker en 80 g boter in een steelpan en laat op laag vuur de suiker smelten.
3 Snijd ondertussen de appels in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de kwarten in vieren. Snijd de abrikozen fijn, voeg met de appels toe aan het botermengsel en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken.
4 Bereid ondertussen de pancakes volgens de aanwijzingen op de verpakking met de melk en eieren. Veeg de koekenpan schoon, verhit een klontje van de resterende boter in de koekenpan. Schep 4 juslepels beslag in de pan. Bak 1 min. Keer de pancakes om en bak nog 1 min. Houd de pancakes warm op een bord en bak er zo nog 12, of tot het beslag op is.
5 Neem de compote van het vuur, verwijder het vanillestokje en serveer met de pancakes en het ontbijtspek.
American pancakes met appelcompote en spek is een recept van Albert Heijn