Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Snijd de boter in blokjes. Maak op het aanrecht een hoopje van de bloem, maak in het midden een kuiltje en doe de suiker, de eieren en de in blokjes gesneden boter erin. Kneed door tot een soepel deeg. Meng door de helft van het deeg de speculaaskruiden en kneed goed door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg circa 30 minuten in de koelkast rusten. Rol van het witte deeg een pil van circa 3,5 centimeter doorsnede. Rol het speculaasdeeg uit tot een rechthoek van 5 mm dik die even lang als de pil deeg is. Meng de eidooier met het scheutje room. Bestrijk de plak deeg met het eidooiermengsel. Leg de pil erop en rol in. Zorg dat het deeg elkaar niet overlapt, maar netjes aansluit. Bestrijk de pil met het eidooiermengsel en rol door de amandelen. Laat de pil circa 10 minuten in de vriezer opstijven. Verwarm de oven voor op 180º C. Snijd het deeg in plakken van circa 7 mm dik. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 12 minuten goudbruin en gaar.
Amandel-speculaasmoppen is een recept van 24Kitchen