1 Zet de oven op 200°C en bekleed een bakblik met bakpapier
2 Snijd de blaadjes van 3 takjes verse roze- marijn fijn
3 Voeg rietsuiker en kaneel toe en meng dit door elkaar
4 Wegzetten in een afgesloten bakje
5 Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen
6 Kerf met een mesje een ruitvorm aan de buitenkant van de appel
7 Voeg de appels toe aan het suiker/kaneelmengsel
8 Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen en kneed tot het goed gemengd is en niet meer plakkerig
9 Vorm er een bal van en laat deze minimaal 1 uur rusten in plasticfolie in de koelkast.۬Na 1 uur haalt u het deeg uit de koel-۬kast en rolt u het uit op een met bloem bestrooide tafel. Bekleed de vorm met tweederde van het deeg. Het deeg mag iets over de rand hangen1
0 Strooi over de deeglap een dun laagje havermout1
1 Schep de appels nog eens goed om zodat ze goed bedekt zijn met suiker en verdeel dan۬ de appelkwartjes met de bolle kant naar boven over het deeg1
2 Vouw de overhangende deegstukken voorzichtig naar binnen1
3 Snijd van het achtergehouden deeg repen waarmee u de helft van de appels bedekt in een ruitpatroon1
4 Bestrooi de andere helft van de appeltaart gul met pompoenpitten1
5 Plaats de taart in de hete oven, iets onder het midden Bak de taart in een oven van 200°C in 50 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat 10 minu- ten afkoelen1
6 Verwarm ondertussen in ۬een pannetje de sinaasappeljam met 1 el heet water. De jam wordt iets vloeibaar. Verdeel deze vervolgens over de taart met een kwastje1
7 Pas als de taart volledig is afgekoeld, kunt u hem uit zijn vorm halen
De prijswinnende appeltaart van Ortrud Brandes is een recept van Coop recepten