1 Verwarm de oven voor op 160°C. Kruid het gebraad met peper en zout en laat het in boter rondom kleuren.
2 Bestrijk het gebraad met mosterd en leg het in een braadschaal. Zet het 45 minuten in de oven, maar keer het na 20 minuten om en overgiet met het braadvocht.
3 Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze gaar in lichtgezouten water.
4 Bak het spek in een pan zonder vetstof (liefst niet te krokant) en laat het uitlekken op een vel keukenpapier.
5 Giet de aardappelen af en kruid ze met nootmuskaat, peper en zout. Doe er 25 g boter en de room bij en stamp fijn. Roer er tot slot 50 g graanmosterd en de spekjes door. Proef, en kruid eventueel nog een beetje bij. Meng opnieuw goed en laat de stoemp even rusten.
6 Haal het vlees uit de oven en laat het 15 minuten rusten onder aluminiumfolie, alvorens het in plakken te snijden. Serveer het vlees met de stoemp.
7 Ook lekker met lamsvlees of bij wild.
Mosterdstoemp met varkensgebraad is een recept van Libelle Lekker