1 Strijk vier ovenschoteltjes in met boter en zet ze in de koelkast.
2 Verwarm de oven voor op th. 6-7 (200° C).
3 Verwijder de aspergepunten (± 4 cm). Stoom ze 3 tot 5 minuten: ze moeten stevig blijven.
4 Snij de rest van de asperges in schijfjes (± 300 g in totaal) en kook ze 15 tot 20 minuten in een bodem gezouten, kokend water. Laat ze zorgvuldig uitlekken en mix ze tot een fijne moes met zout, peper en muskaat. Meng er de gouda onder en verdeel alles in de ovenschoteltjes.
5 Doe 50 ml zure room in elke schaaltje en breek er een ei in. Doe er vervolgens peper op.
6 Giet het kokende water onmiddellijk in de braadslee van de oven. Zet de schaaltjes erin. Bak de bereiding 5 minuten in de warme oven, th.6-7 (200° C) : de eidooier moet vloeibaar zijn, het wit stevig.
7 Versier de schaaltjes met de aspergepunten en dien ze meteen op met geroosterd brood. U kan de punten ook gebruiken om mee te soppen.
Eieren in een pannetje met asperges is een recept van Delhaize