1 Spoel de rijst af met koud water en laat uitlekken op een zeef. Laat de rijst vervolgens 20 min. in een kom onder koud water staan. Laat weer uitlekken en spoel nogmaals af. Zet de rijst op met 400 ml water en 1 tl zout en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat 10 min. afgedekt koken tot het water door de rijst is opgenomen. Haal de pan van het vuur en laat de rijst 20 min. afgedekt staan.
2 Los met een garde in een kommetje de suiker op in de rijstazijn. Schep de lauwwarme rijst in een (houten) mengkom en spatel met een houten lepel de zoete azijn door de rijst. Blijf 5 min. doorspatelen om de sushirijst af te laten koelen en de juiste kleverigheid te geven.
3 Verwarm de oven voor tot 200 °C. Kluts het ei met de sojasaus los in een kommetje en bak er in 1 el olie een omelet van.
4 Hussel de shiitake in een kom om met de resterende olie, wat peper en een snuf zout.
5 Rooster de shiitake 10 min. op een bakplaat in de voorverwarmde oven. Laat de shiitake afkoelen en snijd ze in dunne reepjes.
6 Kook de mini-asperges in 1 min. in licht gezouten water beetgaar. Giet ze af en spoel ze koud onder de kraan.
7 Leg een norivel met de gladde kant op het matje en beleg in een enkele dunne laag 2/3 van het vel met 1/4 deel van de rijst. Laat 2 cm van de bovenkant van het zeewier vrij.
8 Beleg de rijst onder het midden met de vulling. Stapel de ingrediënten op elkaar.
9 Rol nu, met behulp van het matje, het zeewiervel met de rijst rond de vulling. Bevochtig het vrije deel zeewier boven de rijst met een paar druppels water. Rol door en plak de rol dicht. 1
0 Laat de sushirollen een paar min. rusten. Snijd de rollen, met de naad naar beneden, in stukjes van 2 cm.
Sushi maki omelet en asperges is een recept van Jumbo