Basisrecept pat

1
180 min
Voorgerecht
0 sterren op basis van 0 stem(men)

Ingrediënten

Bereiding

  • 1
  • 1 Leg de blokjes vlees in een platte schaal. Bestrooi met zout en leg de laurier, tijm, peperkorrels en geplette teentjes knoflook ertussen. Giet de wijn en 2 eetlepels olie erbij en schep even door. Laat afgedekt minimaal 4 uur (bij voorkeur een dag) marineren.
  • 2 Meng het brood met het ei en de room. Laat circa 10 minuten weken en prak het brood fijn.
  • 3 Bekleed de patévorm met 200 gram van het spek en laat de repen aan de zijkanten overhangen.
  • 4 Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de rest van het ontbijtspek fijn. Bak samen met de kippenlevers en geperste knoflook in 1 eetlepel olie tot de levers roze zijn en bijna gaar. Bestrooi met zout en peper en laat afkoelen.
  • 5 Hak de levers grof.
  • 6 Neem het vlees uit de marinade en maal het in porties in de keukenmachine tot een grof gehakt.
  • 7 Meng het gehakt in een schaal met het broodmengsel, en de gehakte kippenlevers met spek. Breng op smaak met zout.
  • 8 Om te testen of het vleesmengsel goed op smaak is kun je een klein balletje ervan in kokend water garen en dan proeven.
  • 9 Schep het vleesmengsel in de vorm en druk goed aan. Tik een paar keer flink met de vorm op het werkblad om eventuele luchtbellen te verwijderen. 1
  • 0 Vouw de overhangende stukken spek over de bovenkant van de paté. 1
  • 1 Zet de vorm in een ovenschaal en vul de ovenschaal tot net onder de rand van de vorm met kokend water. Bak de paté in de oven in circa 1,5 uur gaar. Laat afkoelen. 1
  • 2 Laat overtollig vet en vocht weglopen en stort de paté op een schaal. Laat eerst buiten de koelkast afgedekt afkoelen en koel daarna verder in de koelkast.ca. 30 minuten + 4 uur marineren + 1,5 uur oventijd.
  • 2 Schep deze ingrediënten door het vleesmengsel (tijdens stap 7 in het bereidingsproces) en je geeft je basispaté steeds een andere smaak:
  • 1 4 eetlepels gehakte cranberry’s, dadels of abrikozen
  • 2 2 eetlepels verse salie of tijm
  • 3 4 eetlepels gehakte walnoten of hazelnoten
  • 4 2 eetlepels groene peperkorrels uit pot
  • 5 4 eetlepels gekookte hamblokjes

Basisrecept pat is een recept van PLUS

Dit vind je misschien ook lekker

Amuse-slaatje met cranberrypaté
15 min-
Bekijk recept
Zelfgemaakte vispaté
165 min- Voorgerecht
Bekijk recept
Paté met rode uienmarmelade
100 min- Voorgerecht
Bekijk recept
No-nonsensebox - vol vitaminen
15 min- Lunchgerecht
Bekijk recept

Basisrecept biefstuk bakken
15 min Hoofdgerecht
Bekijk recept
Basisrecept kippenbouillon
30 min Voorgerecht
Bekijk recept
Basisrecept aardappelpuree
30 min Bijgerecht
Bekijk recept
Basisrecept rijstepap
25 min Nagerecht
Bekijk recept