1 Zeef de bloem en meng met de suiker en 1/2 theelepel zout. Voeg de boter, 1 ei en 2 eetlepels ijskoud water toe en kneed met koele handen tot een deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180oC. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Meng de appels met de suiker, kaneel, custard, citroensap, -rasp en bessen. Rol 2/3 van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap (circa 30 cm Ø) en bekleed hiermee de springvorm. Bestrooi de bodem met wat paneermeel. Verdeel het appel- mengsel er zo over dat de blauwe bessen bedekt zijn door appels, de bessen verbranden snel. Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. Snijd in repen van circa 1 cm breed en leg de deegrepen kruislings over de taart. Klop het overgebleven ei los met de slagroom en bestrijk de bovenkant van de taart ermee. Bak de taart in de oven in circa 1 uur goudbruin en gaar.
2 Vervang de blauwe bessen door rozijnen.
Appeltaart met blauwe bessen is een recept van PLUS