1 Mix de boter, basterdsuiker en bloem kort in een keukenmachine. Voeg de eidooier toe en meng tot een kruimelig deeg. Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg met een koele hand verder tot een soepel deeg. Breng (een deel van) het deeg eventueel op smaak met wat kaneel of cacao. Verpak het deeg in folie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.
2 Verwarm de oven voor op 160oC. Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot 1/2 cm dik. Steek er bijv. cirkels uit. Maak de koekjes niet te klein, dan kun je ze niet meer ophangen. Leg met voldoende ruimte ertussen op de bakplaat en steek eventueel een gat uit het midden. Klop het eiwit los en bestrijk de koekjes ermee. Garneer eventueel met amandelschaafsel, suiker of kokos. Bak circa 20 minuten in de oven en laat afkoelen op een rooster. Glazuur de koekjes eventueel en bestrooi met decoratiestrooisels. Rijg een lintje door de koekjes en hang ze in de kerstboom.Voor ca. 20 stuks. Extra benodigdheden: vershoudfolie, uitsteekvormpjes, appelboor, bakplaat met bakpapier, lint