1 Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan, laat ze afkoelen. Houd 2 eetlepels achter en maal de rest fijn in een keukenmachine. Verwarm de oven voor op 140°C. Bedek een bakplaat met een stuk bakpapier. Maak een grote kom brandschoon en zorg dat er geen eigeel bij de eiwitten zit.
2 Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe tot het eiwit dik en glanzend is. Zeef de maïzena erboven en klop het erdoor. Schep de gemalen hazelnoten erdoor en schep het eiwitmengsel in de vorm op het bakpapier. Bak de pavlova in het midden van de oven in circa 1,5 uur tot ze stevig maar niet te bruin is. Zet de oven uit en op een kier en laat de pavlova in de oven het eerste uur afkoelen. Laat de pavlova op een grote schaal verder afkoelen. Laat het ijs iets zachter worden en schep het er vlak voor het serveren op. Giet de chocoladesaus in dunne straaltjes over de pavlova en bestrooi eventueel met de rest van hazelnoten.