1 Breng water met zout aan de kook. Snijd de stronkjes witlof door en snijd de harde kern weg. Kook de witlof in circa 5 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken. Droog de boterhammen in de broodrooster of oven zonder dat ze verkleuren. Verwarm de boter en roer de bloem erdoor tot deze van de bodem van de pan loslaat. Giet al roerende de warme melk erbij en breng de saus op middelhoge stand aan de kook. Roer 2/3 van de kaas door de saus en laat deze al roerende smelten. Breng de saus op smaak met de mosterd en tijm en eventueel zout en peper.
2 Verwarm de oven op 200°C. Spreid de aardappelschijfjes uit op een ingevette bakplaat en bestrooi ze met zout en peper. Leg de witlof in een lage ovenschaal en giet de kaassaus er gelijkmatig overheen. Verkruimel de boterhammen en vermeng dit met het restant geraspte kaas. Verdeel dit kruimelmengsel over de saus. Bak de aardappelschijfjes hoog in de oven en zet de witlofschotel een etage lager. Bak alles in circa 20 minuten bruin en gaar.
Witlofschotel met kaas en mosterd is een recept van PLUS