1 Zeef de bloem, bakpoeder, 5 spices en het zout boven een kom.
2 Doe de boter en kristalsuiker in een andere kom en mix met een mixer in 5 min. luchtig en romig. Mix het ei en vanillearoma erdoor. Voeg het bloemmengsel toe en kneed snel tot een samenhangend deeg. Leg ingepakt in vershoudfolie 2 uur in de koelkast.
3 Verwarm de oven voor op 175 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een zo dun mogelijke lap (ca. 3 mm). Steek er met de uitsteekvormen 50 koekjes uit. Prik eventueel een gaatje van 4 mm in de koekjes als je ze later wilt ophangen. Leg de koekjes met steeds 2 cm afstand ertussen op 2 met bakpapier beklede bakplaten.
4 Bak de koekjes op de bakplaten ca. 10 min. onder elkaar in het midden van de oven. Wissel halverwege de baktijd de bakplaten van plaats. De koekjes zijn klaar als ze aan de randen goudbruin beginnen te kleuren. Laat 5 min. afkoelen op de bakplaat en nog 1 uur op een rooster.
5 Leg de zakjes glazuur 5 min. in een kom met heet water. Kneed de zakjes goed en doe de inhoud in 2 aparte bakjes. Voeg aan 1 bakje de rode kleurstof toe en roer tot een rood glazuur. Verdeel met een lepeltje het glazuur over de koekjes en strijk glad met een mes. Laat 3 uur drogen.
5 spices kerstfiguurtjes is een recept van Albert Heijn