1 Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het begint te schuimen. Doe de bloem in een mengkom. Maak een kuiltje en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het ei en 1 mespunt zout toe. Roer glad met een garde.
2 Snijd de tomaten in reepjes. Meng in een kom met de kaas, ham en bieslook. Voeg de extra el bloem toe en schep om. Schep de vulling luchtig door het beslag. Dek af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
3 Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk. Keer ze met een schuimspaan zodra 1 zijde goudbruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Hartige ham-kaas oliebollen is een recept van Albert Heijn