1 De aardappels schillen en in dunne, gelijkmatige plakjes snijden of heel dun schaven. Het teentje knoflook pellen en halveren. Hier mee een vuurvaste schaal met een lage rand inwrijven en de schaal daarna invetten.
2 De overn voorverwarmen op 200°C. De aardappelplakjes dakpansgewijs in lagen in de schaal leggen. Over iedere laag wat zout en peper strooien.
3 De slagroom en de melk vermengen. Op smaak brengen met zout en peper. De kaas raspen en over de aardappels strooien. Het melk-roommengsel erover gieten en ten slotte kleine klontjes boter over de gratin verdelen.
4 De gratin midden in de voorverwarmde oven (hetelucht 180°C) in 50 à 60 minuten goudbruin bakken.
5 variatie
6 Voor een wat kleuriger gratin kunt u plakjes tomaat tussen de aardappels leggen. Vervang hiervoor 250GR aardappels door dezelfde hoeveelheid tomaten. Deze in dunne plakjes snijden en om de 2 rijen aardappelplakjes één rij tomatenplakjes leggen. Geserveerd met een verse salade heeft u een heerlijke hoofdmaaltijd.