1 Maak op het aanrecht een kuiltje in 500gr bloem en strooi er 2tl bakpoeder over. Meng in het kuiltje 270gr koude boter, 160gr witte basterdsuiker, 70gr donkere basterdsuiker, 15ml melk, 1 ei en 2el speculaaskruiden met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ca 30min rusten in de koelkast.
2 Maal 250gr amandelen met 250gr suiker fijn met een staafmixer. Voeg 1 eiwit toe en meng tot spijs.
3 Verwarm de oven voor op 175°C. Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen. Vet een bakvorm in. Rol het deeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg. Verdeel er het amandelspijs over en dek af met de rest van het deeg. Meng een eidooier met wat room en bestrijk het deeg ermee. Druk amandelen in het deeg en bestrijk nogmaals met het mengsel. Bak ca 45 minuten in het midden van de oven.