1 • Breng de volle melk al roerend aan de kook en giet er zodra de melk even doorgekookt heeft onmiddellijk de karnemelk bij. Roer het geheel nog even door en laat even verderkoken. Zodra er een soort “aanslag’ op de rand van je kookpot verschijnt, giet je de warme samenstelling door een neteldoek (zet er een kom onder). Hang de neteldoek met een touw op boven een kom en laat het geheel uitlekken. Ik laat zelf geen hele nacht hangen maar een 4-tal uur, zo krijg je nattere mattentaartjes.
2 • Haal de matten uit de neteldoek en doe deze in een ruime kom.
3 • Klop de eiwitten stijf en zet even opzij.
4 • Meng de eierdooiers en de suiker met een klopper tot een gladde massa en roer deze mengeling onder de matten. Voeg nu het amandelpoeder toe en meng eveneens onder de matten. Voeg naar smaak wat amandelessence toe (niet absoluut noodzakelijk, maar geeft wel meer smaak!).
5 • Spatel de eiwitten onder de matten.
6 • Smelt een kleine hoeveelheid boter en smeer de vormpjes hiermee in. Voeg ook wat bloem toe.
7 • Bekleed de bodem van de taartvormpjes met bladerdeeg. Prik er wat gaatjes in met een vork. Haal het overtollig bladerdeeg weg met de palm van je hand.
8 • Vul de vormpjes met de matten (niet te vol).
9 • Bedek de vormpjes met een nieuwe laag bladerdeeg, druk de randen goed aan en haal eveneens het overtollig bladerdeeg weg.1
0 • Bestrijk de bovenzijde van de taartjes met wat melk.1
1 • Knip met een schaar in het midden van de taartjes een kleine opening.1
2 • Plaats de mattentaartjes gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Echte Geraardsbergse mattentaartjes is een recept van Solo Open Kitchen