1 maak de stronkjes witloof schoon. spoel ze, verwijder eventueel de butenste blaadjes. snij het bittere kerntje onderaan weg. snij de struikjes in repen
2 snij de peterselieblaadjes van de stengels. maak een kruidentuiltje van vijf stengels peterselie, de laurier en de tijm en bind het met een touwtje bijeen. hak de peterselieblaadjes
3 pel de uien en snipper ze fijn. fruit ze glazin in een koffielepel boter of olie. doe er het witloof bij. laat een paar minuten stoven. strooi er een mespunt suiker bij en roer goed.
4 schenk er de warme bouillon bij en voeg er het kruidentuiltje aan toe. breng tot tegen de kook aan; dek af. laat 15 minuten zachtjes koken.
5 neem het kruidentuiltje weg en mix de soep. breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
6 verdeel over kommetjes of diepe borden. werk af met de garnaltjes engehakte peterselie. serveet goed heet, met bruin brood en boter.