1Breng in een diepe pot voldoende water aan de kook om er de tomaten 20 seconden in onder te dompelen. Leg ze dan in ijswater, pel ze en snijd ze in stukken. Snijd de selder in stukken. Pel en snipper de ui fijn.
2
2Verwarm de vloeibare margarine in een ruime pot en stoof de ui kort aan. Voeg de tomaten, de selder, de bouillonblokjes, de laurier en de tijm toe en begiet met 1l water. Laat 25 minuten op zacht vuur met een deksel op de pot garen.
3
3Meng ondertussen het gehakt met het ei en het paneermeel in een ruime kom, kruid met peper en zout en rol er beetklare balletjes van.
4
4Verwijder de laurier en de tijm, en mix de soep met een staafmixer glad. Voeg de balletjes bij de soep en laat ze 10 minuten op zacht vuur garen.
5
5Breng verder op smaak met peper en zout en serveer in kommen of diepe borden.
6 Variatie
7 Kruid het vlees voor de balletjes met een beetje paprikapoeder als je graag pittige balletjes hebt. Snijd een rode paprika in stukjes en voeg met de andere groenten toe voor een zuiderse noot. Voeg je gegrilde paprika toe dan bekom je een zachte rook smaak. 1 eetlepel tomatenpuree of –ketchup zal de smaak van de soep versterken. Een beetje verse look of lookpoeder zal de soep pittiger maken. Werk af met gehakte peterselie net voor het opdienen voor een frisse toets. Krokant gebakken spekjes geven de soep een winterse toets en voeg kruidige look croutons en gegaarde witte bonen bij om van de soep een volwaardige maaltijdsoep te maken.