1 Snij het witloof in de lengte in twee, verwijder de harde kern. Besprenkel met citroensap en stoom of kook 5 min. in lichtgezouten water. Laat goed uitlekken. Snij de ui in fijne ringen en pers het knoflookteentje. Stoof gedurende enkele minuten in een braadpan in 1 soeplepel solo. Strijk een ronde taartvorm in met 1 soeplepel solo en strooi wat suiker over de bodem. schik daarin de stronkjes witloof met de bolle kant naar onder en de punten naar de buitenkant. Verdeel de gestoofde ui/look over het witloof. Bedek met bladerdeeg. Plooi de uiteinde van het bladerdeeg naar binnen toe. Prik enkel keren met een vork in het deeg. Plaats de taartvorm geduren 20 à 25 min. in een voorverwarmde oven op 180°. Verhit 2 soeplepels olijfolie in de braadpan van de uiringen. Bak de hertenkalffilets langs alle kanten goudbruin gedurende 2 min. Schik de hertenkalffilets in een ovenschotel en schuif gedurende +/- 15 min. mee in de oven van het witloof. Let er wel op dat het vlees rosé blijft. Giet de wildfond in dezelfde braadpan en schraap de braadresten los. Verkruimel er de roquefort in en laat op een zacht vuurtje smelten. Laat even inkoken en kruid naar smaak met pezo. Haal het vlees uit de oven en laat even rusten onder alluminiumfolie. Haal de witlooftaart uit de oven. Zet een groot bord omgekeerd op de taartvorm en draai om zodat de kant met het witloof boven ligt. Snij de filets in niet te fijne sneetjes en de taart in punten. Verdeel over goed voorverwarmde borden en lepel er de saus rond. Serveer met denappels of kroketjes.
Mijn Kerstdiner: Hertenkalffilet met tarte tatin is een recept van Solo Open Kitchen