1 Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwam de olijfolie in een steelpan en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig.Bak het gehaktbrood in het midden van de oven in 40-50 minuten mooi bruin en gaar. Serveer het gehaktbrood in plakken of punten met couscous en sperziebonen. Tip: koud gehaktbrood is ook smakelijk, in dunne plakjes als broodbeleg of in blokjes bij de borrel.
2 Bak de ras-el-hanout heel even mee. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Knip de abrikozen in kleine stukjes.
3 Doe het gehakt in een kom en voeg de gekookte rijst met de abrikozenstukjes, sinaasappelrasp, 2 eetlepels pistachenootjes en het uimengsel toe.
4 Voeg ook 1 theelepel zout toe. Kneed alles goed door tot het een homogeen en wat plakkerig mengsel wordt.
5 Doe het gehaktmengsel over in een cakevorm of ronde ovenschaal (inhoud 1 liter) en druk het goed aan. Strooi de resterende pistachenootjes erover en druk ze in het gehakt.
6 Bak het gehaktbrood in het midden van de oven in 40-50 minuten mooi bruin en gaar. Serveer het gehaktbrood in plakken of punten met couscous en sperziebonen.
Bijzonder gehaktbrood uit de cakevorm is een recept van Solo Open Kitchen