1 Was de krielaardappeltjes en snijd ze doormidden. Kook ze 3/4 gaar in kokend, gezouten water en giet af.
2 Controleer de binnenkant van de kip op restjes ingewanden. Maak de binnenkant schoon met wat keukenpapier.
3 Pel de sjalotten en snijd ze door in de lengte. Snijd de citroen in 4 stukken. Plet de knoflookteentjes met de bodem van een pan of pot.
4 Doe de blokjes boter, sjalot, citroen, knoflook, tijm, laurier, grof gemalen peper en het grof zeezout in een schaal en meng. Vul hiermee de kip op.
5 Los het fijne keukenzout op in een weinig water en bestrijk hiermee de kip. laat even opdrogen en herhaal.
6 Verwarm de oven voor op 220°C. Plaats de kip in een braadschaal, bestrijk ze met de zachte boter en zet ze in de oven.
7 Laat de kip in ongeveer 10 minuten wat kleuren, verlaag de oventemperatuur naar 170°C en laat ze nog 35 à 40 minuten garen. Overgiet ze regelmatig met braadvet. Zet de oven uit en zet de deur op een kier om de kip te laten rusten.
8 Snijd de peterselie grof, smelt een weinig boter in een grote pan, voeg een flinke scheut olijfolie toe wanneer de boter begint te schuimen en bak hierin de aardappeltjes. Bestrooi met de platte peterselie en kruid met peper en zout.
9 Serveer de hoevekip met de aardappeltjes en een frisse salade.
Hoevekip in de oven, kruidige krielaardappeltjes is een recept van Solo Open Kitchen