2 Leg de schenkels en het zwoerd in een ovenschaal en steek ze in een voorverwarmde oven op 180°.
3 Haal ze er na een uur terug uit en besmeer ze met tomatenpuree. Leg er de grofgesneden wortel, ui en selder op.
4 Steek de ovenschaal opnieuw in de oven gedurende een half uur.
5 Stort de inhoud van de ovenschaal in de ketel.
6 Zet de ovenschaal op een vuur, en deglaceer met de rode wijn.
7 Roer met een klopper goed op de bodem van de ovenschaal, zodat alle vastgebakken deeltjes loskomen - dat geeft de beste smaak.
8 Voeg het roerbaksel en het koude water bij de schenkels tot ze onder water staan en zet de fond op een heel zacht vuurtje. Voeg de peperbollen, look, tijm en laurier toe. Laat rustig trekken en koken gedurende 7 tot 8 uur. Zeef het geheel en laat nog eens inkoken.
9 weetjes1
0 Als de fond klaar is, laat je hem best rustig afkoelen en kun je hem in zakjes voor ijsblokjes gieten. Als je dan een blokje nodig hebt, kan je het gewoon uit de diepvriezer halen.