1 In de zomer eten we graag een lekkere koele salade als het zonnetje erop los schijnt en het dus behoorlijk warm is.
2 De vinaigrette is dé klassieker onder de dressings voor (groene) salades. De bekendste toepassing is om vinaigrette te gebruiken voor de gewone groene sla. Maar deze dressing is echt veelzijdig. Dip bijvoorbeeld eens je artisjokblaadjes in vinaigrette, besprenkel geroosterde groente nadat je ze uit de oven haalt, of een stuk gebakken vis. Dit recept beschrijft een basis vinaigrette maar varieer er vooral op los. Zo maak je de vinaigrette die het beste bij jouw gerecht past.
3 Los het zout op in de azijn. Belangrijk want in olie lost zout nauwelijks op. Voeg de olijfolie toe en klop tot je een mooi glad mengsel krijgt. Voeg nu mosterd en vloeibare honing toe en klop tot de ingrediënten een geheel vormen. Belangrijk is om nu goed te proeven. Sommige azijn is veel zuurder dan andere en hetzelfde geldt voor de smaak van mosterd. Breng indien nodig op smaak of pas de verhouding aan afhankelijk van de ingrediënten.
4 Je vinaigrette is nu klaar voor gebruik. Bijvoorbeeld door hem gewoon te mengen met een lekkere frisse krop sla. Eet smakelijk!
5 Varianten op deze vinaigrette:
6 * Vervang (een deel) van de azijn door ander zuur zoals citroen- of limoensap of cranberrysap
7 * experimenteer met verschillende soorten olie
8 * vervang olie door crème fraîche
9 * voeg zeer fijn gehakte sjalot, rode ui of knoflook toe1
0 * voeg fijn gehakte kappertjes of augurkjes toe1
1 * voeg fijn gehakte verse kruiden toe zoals: dille, peterselie, basilicum of bieslook1
2 * voeg een fijngehakt hardgekookt ei toe1
3 Bron: sla .nl
Ideetjes om steeds een andere vinaigrette te maken is een recept van Solo Open Kitchen