1 We smelten 50 gram bakboter in een pan en bakken hier de stronkjes witloof gedurende enkele minuten op een hoog vuur. Wanneer de witloofstronkjes goudbruin zijn dekken we de pan af met een deksel en laten ze nog een kwartier op een zacht vuur sudderen. We draaien de stronkjes af en toe om.
2 In een tweede pan smelten we ondertussen een nootje boter en fruiten hier de fijngesneden uien en sjalotten in. Wanneer ze goed bruin zijn, mengen we daar wat bloem door en bevochtigen het geheel met de Trappist. We kruiden af met tijm, de laurier, zout, peper en voegen tot slot de vleesbouillon toe. We laten enkele minuten inkoken.
3 We wikkelen ondertussen de plakjes kaas in de ham en prikken ze vast met een houten cocktailprikker. Wanneer het witloof uit de eerste pan gaar is, pocheren we de hamrolletjes 1 minuut in de nog kokende bouillon. We binden de bouillon in met de rest van de bloem of maïzena tot een smeuïge saus.
4 We schikken een stronk witloof en twee plakken ham op elk bord. We bedekken het bord met de saus en werken af met takjes peterselie. We serveren met aardappelpuree.
Witloof op de wijze van Chimay(superlekker!!!!) is een recept van Solo Open Kitchen