Schil de witte asperges dun. Snijd van alle asperges een stukje van de onderkant af en halveer ze. Kook de witte asperges in kokend water met 1 el. zout in 20 min. gaar, leg na 5 min. de groene asperges erbij. Snipper het uitje, fruit het in 3 el. boter, schep de rijst erbij en bak het mengsel glazig. Los iin bouillontablet op in 3/4 l. water. Voeg dit in delen aan de rijst toe en laat het vocht door de rijst opnemen in ongeveer 15 min. Laat de rijst afgedekt nog 5 min. nawarmen. Bak in een grilpan de gerookte zalmmootjes aan beide kanten 4 min. zonder extra vet. Bereid de saus zoals op het pakje staat. Knip flink wat peterselie en bieslook fijn en roer de helft bij de saus. Schep flink wat rijst op de borden, leg de asperges er bij en leg op elk bord een zalmmoot. Strooi er rijkelijk witte peper uit de molen, grof zeezout en verse kruiden over. Geef de saus er apart bij.