De schillen van de uien in een pan met het water, verkruimel de bouillonblokjes er boven en breng het geheel aan de kook. Indien schuim zich vormt dit afschuimen en laat ze maximaal 10minuten koken Fruit in een pan met dikke bodem de uien samen met de knoflook goudgeel in de roomboter,gooi de bloem erbij schep het geheel goed om en bak de bloem mee tot deze goudblond kleurt. Haal de schillen uit de pan en zeef het vocht, voeg het samen met het laurierblad, kikoman en kruidnagel aan de uien toe. Vuur laag draaien, peperkorrels toevoegen, en ca 30-40min. met de deksel op de pan zachtjes laten koken Laurierblad en kruidnagel uitnemen Proeven en de soep op smaak brengen met zout en peper Stokbrood snijden en roosteren Leg een snee stokbrood in de kom en bestrooi met gruyèrekaas Soep er overheen schenken Plaats de kom(men) onder de gril en laat gratineren