Verwarm in een gietijzeren pan de boter en de olijfolie. Stoof daarin de uien en drie tenen knoflook gedurende 20 min. Bestuif het geheel met de bloem en laat het nog een paar minuten garen. Verhit nu de bouillon en doe deze samen met de witte wijn, de laurier bladeren, de wortel, de tijm en wat peper en zout in de pan. Breng het geheel even aan de kook en laat het vervolgens op een laag vuurtje zonder deksel doorsudderen. Vis na drie kwartier de laurierbladeren, de wortel en de tijm eruit. Breng de soep met peper en zout op smaak. Voeg nu ook de port en de cognac toe. Rooster de sneetjes stokbrood.Bestrijk ze daarna aan een kant met olijfolie en wrijf ze in met het overgebleven teentje knoflook. Schep nu de soep in voorverwarmde ovenvaste kommen, leg het brood erop en bestrooi het met kaas. Zet de kommen tenslotte even onder de grill tot de kaas lichtbruin gesmolten is.