Neem bij voorkeur amandellikeur. Snijd de gedroogde vijgen in kleine blokjes en schil tweevijfde van de verse vijgen en snijd ze in stukjes, halveer de rest. Laat de melk met de room en lavendel 15 minuten op een klein vuur trekken. Klop de eidooiers met viervijfde van de suiker tot een luchtige creme. Breng de melk aan de kook en schenk de melk vervolgens al kloppend bij het dooiermengsel. Giet de massa terug in de pan en laat het geheel al roerend binden. Let erop dat de vla niet gaat koken! Zeef de vla en roer de vla, met de pan in een koud waterbad koud. Draai er vervolgens ijs van (in de ijsmachine). Meng de ingredienten voor het beslag (bloem, basterdsuiker, zachte boter, zout, twee soorten rasp en eenderde van het ei) in de keukenmachine snel tot een soepel geheel. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het een half uur rusten. Rol het deeg vervolgens uit en bekleed de ingevette taartvormpjes hiermee. Zet de taartvormpjes weg in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Draai de amandelspijs samen met de likeur en het resterende ei (waarmee niet de eierdooiers uit de opsomming worden bedoeld!) tot een gladde massa en schep de gesneden vijgen hierdoor. Verdeel deze massa over de taartvormpjes. Bak de vijgentaartje in de oven in circa 20 minuten gaar. Laat eenvijfde van de suiker in een steelpan met dikke bodem karamelliseren. Schenk de creme de cassis en wijn hier voorzichtig bij. Let op spatten!. Voeg de gesneden vijgen toe en kook het geheel wat in. Pureer de coulis met de staafmixer en kook de saus eventueel nog wat in. Lepel de vijgencoulis over bordjes en maak hier rondjes van. Zet de taartjes op de coulis en schep het ijs hierop. Garneer het geheel met gebakken vijgen en een lavendeltakje. Serveer het dessert direct.
Provencaalse Vijgentaartjes Met Vijgencoulis En Lavendelijs is een recept van Smulweb.nl