Verwarm de oven voor op 190 graden. Smelt 1 eetlepel van de boter en vet hiermee een souffleschaal met een inhoud van 1,2 liter mee in. Bedek de binnenkant van de schaal met beschuitkruimels. Verwarm de melk in een grote pan. Voeg de overige boter, bloem, cayennepeper, en mosterdpoeder toe. Breng de melk al roerend aan de kook op een laag vuur tot er een dikke, gladde saus ontstaat. Laat de saus 2 minuten zachtjes doorkoken, draai het vuur uit en roer de Gruyere en de helft van de Parmenzaanse kaas erdoor. Laat de saus iets afkoelen en roer dan de eidooiers erdoor. Breng de saus pittig op smaak. Sla de eiwitten stijf in een grote, vetvrije kom tot er zachte glanzende pieken ontstaan. Zorg ervoor dat u de eiwitten niet zo stijf slaat dat ze kruimelig worden. Roer een beetje stijfgeslagen eiwit door de saus om hem luchtiger te maken. Klop alles goed, voeg dan de rest van het stijfgeslagen eiwit toe en spatel dit met een grote metalen lepel voorzichtig erdoor. Doe dit door bewegingen te maken in de vorm van een acht. Schenk het mengsel in de souffleschaal, strijk de bovenkant glad en haal uw vingers langs de binnenkant van de schaal. Dit om ervoor te zorgen dat de souffle gelijkmatig rijst. Zet de schaal op een bakplaat. Strooi de rest van de Parmenzaanse kaas erover en bak de souffle 25 minuten tot hij gerezen en goudbruin is. Serveer de souffle direct.
Klassieke Kaassouffle's is een recept van Smulweb.nl