Snijd de koppen van de vissen en giet er een halve liter water bij, de wijn, de cognac en alle verdere ingredienten tot en met de peper. Houd echter 2 uien en sjalotten apart. Hak de wortel, uien enz. goed fijn. Laat het geheel een half uurtje zacht koken en giet het dan door een fijne zeef. Hak de preien en de resterende uien en sjalotten en smoor ze gaar met de olijfolie, maar laat ze niet bruin worden. Voeg de in mootjes gesneden vis er bij, zet het vuur hoger en braad alles flink aan. Giet de bouillon er bij, voeg wat saffraanpoeder en een beetje aroma toe en laat het geheel 20 minuten zacht koken. Kook de kreeft en de mosselen, neem deze laatste uit de schelpen en voeg ze ze met de in stukjes gesneden verdeelde kreeft, de garnalen en wat mosselkooknat bij de soep. Bestrooi de bouillabaisse voor het opdienen met gehakte peterselie en geef er stokbrood bij.
Bouillabaisse Op Z'n Marseillaans is een recept van Smulweb.nl